Blog


Festina Satovi? Njih poznajemo iz Biciklizma?

Festina satovi? Njih poznajemo iz biciklizma ili tako nešto? Ovo je najčešća reakcija na proizvođača satova koji se može osvrnuti na 111 – godišnju tradiciju. Pokazat ćemo Vam da je Festina mnogo više od samo biciklističkog sporta!

Zanimljivosti, 30/04/2014

Kao i u većini slučajeva, osnivanje ove urarske manufakture nas vodi u Švicarsku. 1902. Godine osnovana je urarska kovačnica u Švicarskom gradiću La Chaux de Fonds. Ime „Festina“ izvedeno je od stare uzrečice „Festina Lente“ čiji bi prevod bio nešto poput „ Žurba polagano “. „Žurba“ označava brzinu kojom Festina razvija nove tehnike i Dizajn dok „polagano“ ocrtava temeljitost i brigu firme za kvalitet i obradu satova koje proizvode.

Preko 70 godina Festina se koncentrirala na mehaničke satove da bi sredinom osamdesetih godina prešla na kvarcne satove (satovi sa baterijom)  nakon čega ih je preuzeo španski trgovac Miguel Rodriguez i uvstio u grupaciju  Festina – Lotus. Stalni rast poslovanja doveo je do toga da je Festina danas prisutna  na tržištu preko 65 zemalja širom svijeta.

Festina prodaje preko 5 miliona satova godišnje i pri tome računa na svoje dvije najjače strane: nenadmašivi odnos uloženog i dobijenog u ogromna raznovrsnost. Dvije Kolekcije („Chrono Bike“ i  „Keramik“) se moraju ovdje predstaviti: U raznolikoj ponudi Festina satova jasno se izdvaja muški sat kolekcije Chrono Bike. Kronograf (sat sa funkcijom štoperice) sa kultnim statusom: različite boje i izvedba, specijalna kutija za pakovanje i Limited Edition čine Chrono Bike pravim kolekcionarskim satom. Kako u izvedbi od plemenitog čelika tako i u kombinaciji sa silikonom, ovaj Festinin  sat  jednostavno oduševljava.

Sa Chrono Bike kolekcijom Festina naglašava svoj angažman kao oficijelni mjerač vremena i sponzor biciklističkog sporta. Zastupljena je na svim poznatim trkama u biciklizmu - Tour de France, Giro d’Italia, Tour of Britain, la Vuelta a Espana. Iz tog razloga je, na primjer Richard Virenque (nekada profesionalni biciklista) postao oficijelno lice festinine promotivne kampanje.

Iznimno popularni su i ženski satovi Festina, posebno Kolekcija Keramik sa svojom vrhunskom kvalitetom i povoljnom cijenom. Kolekcija nudi modele sa različitim formama dizajna i materijala: okrugli, ugaoni, keramički ili od plemenitog čelika u spoju sa keramikom.


Vezane slike