Pitanja i Odgovori

Zbog popularnosti i učestalih pitanja u vezi automatic satova odlučili smo ovu jednostavnu formu Često Postavljanih Pitanja iz časopisa "Satovi i Nakit" u potpunosti podijeliti sa Vama:

Kada sat padne, iznenadni udarac može uzrokovati lom osovine jednog ili više prijenosnika. Najčešće se slomi osovina nemirnice ili brojčanik. Dijelovi se potom moraju zamijeniti u okviru kompletnog servisa.
Sat je fino podešeni mini uređaj. Jednako kao i kod motora automobila, lubrikanti se moraju zamijeniti u redovitim razmacima, najčešće svakih tri do pet godina kako bi se zadržale optimalne performanse sata. Kompletnim servisom problem bi se trebao ukloniti.
Brtvila s unutarnje strane koja čine sat vodootpornim najvjerojatnije treba zamijeniti ili je sat bio izložen vlazi dok krunica nije bila dobro zategnuta. Krunicu, kristal i brtvila treba zamijeniti u okviru kompletnog servisa. Sat treba servisirati što prije moguće budući da se mogu oštetiti drugi unutarnji dijelovi. Vlasnici vodootpornih satova trebaju znati da vodootpornost nije vječna odlika sata, već da zahtijeva servis u redovitim vremenskim razmacima.
To se događa na pravim satovima na ručno navijanje i ukazuje na to da je slomljena glavna opruga. Automatski satovi imaju spojku tako da možete ‘osjetiti’ kada je sat do kraja navijen. Glavna opruga se mora zamijeniti u okviru kompletnog servisa.
S vremenom unutarnja podmazanost mehanizma sata može doći na povratnu oprugu i uzrokovati da zapinje. Isto se može desiti ako sat padne pri čemu povratna opruga iskoči s mjesta. Nadalje, sat je možda također bio pod utjecajem magnetskog polja i postao magnetiziran. Sat treba servisirati.
To je karakteristično za automatske satove i može ukazivati na nekoliko problema. Automatski sat ili sat koji se automatski navija zahtijeva fizičku aktivnost vlasnika kako bi se do kraja navio. Ukoliko vlasnik sata nije dovoljno aktivan, sat ne stvara dovoljno energije za pokretanje mehanizma. U rijetkim slučajevima može se desiti da je glavna opruga istrošena, što se ponekad dešava nakon nekoliko godina. Taj problem ispravlja se zamjenom opruge u okviru kompletnog servisa.
Kazaljke su 12 sati van poravnavanja. Resetirajte sat ručno tako da sat stavite 12 sati unaprijed.
Problem se može korigirati jednostavnim ručnim podešavanjem kazaljki kronografa. S vremenom će mehanizam kronografa zahtijevati podešavanje. Ako se kazaljke kronografa ne vraćaju na nulu ili 12 sati, to je znak da sat treba predati na redoviti servis.
Automatski satovi se moraju naviti kako bi se sat pokrenuo i to ručno navijanjem krunice ili nošenjem sata neko dulje vrijeme kako bi se opruga navila. Kad se sat redovito nosi, većina bi automatskih satova trebala normalno raditi i to oko 36 sati i kad se skinu s ruke. Ako je sat navijen do kraja i još uvijek ide sporo, to je znak da ga treba servisirati. Većina proizvođača automatskih satova preporučuju servis mehanizma svakih 4 do 5 godina, ovisno koliko često koristite/nosite sat.