Blog


Sve o Baselworldu

Što je to Baselworld, zašto je značajan i što se tamo događa? Ukoliko vas zanimaju odgovori, nastavite čitati, sa stranica Watch Timea prenosimo najvažnije informacije o ovom sajmu

Novosti, 03/04/2014

Što je Baselworld?
Baselworld ili kako se nekad nazivao Basel Fair – Bazelski sajam, najveći je svjetski sajam satova i nakita. Održava se u Švicarskoj.

Koliki je to sajam?
Prostor sajma smješten je na 1.5 milijuna kvadrata raspoređenih u nekoliko zgrada. Više od 7000 kamiona materijala, težine desetke hiljada tona dostavljeno je iz cijelog svijeta. Šest sedmica je 20.000 radnika postavljalo sajam. Oko 1400 tvrtki prezentira svoje proizvode, a 2013. godine više od 120.000 gostiju i 3.600 novinara prisustvovalo je događanju.

Zašto je Baselworld značajan?
Baselworld je mjesto na kojem svi glavni svjetski proizvođači satova i nakita, plasiraju i predstavljaju svoje nove kolekcije. Baselworld je za satove i nakit isto što Detroit Auto Show u automobilskoj industriji ili Paris Fashion week u modnoj industriji. Glavne modne izdavačke kuće šalju svoje urednike kako bi definirali buduće modne trendove, a novinari specijalizirani u temama satova i nakita izvještavaju danonoćno iz Bazela.

Koji brendovi izlažu na sajmu?
Na bazelskom sajmu izlažu vodeći, svjetski, luksuzni brendovi kao što su Rolex, Omega, TAG Heuer, Breitling, Patek Philippe i Breguet. Vrhunski nakitni i modni brendovi koji imaju značajan udio u satnoj industriji također prezentiraju svoje najnovije kolekcije, među njima najvažniji, Chopard, Harry Winston, Hermès, Bulgari, Louis Vuitton, Chanel, Gucci i Dior. Kompanije koje opskrbljuju proizvođače dio su sajma. Potpuni pregled svih izlagaća i njihovih izložbenih mjesta može se pronaći na službenim stranicama Baselworlda. Ako se pitate zašto izlagači poput Cartiera, IWC-a, Jaeger-LeCoultrea i Paneraija nisu na listi, to je zato što imaju vlastiti sajam u Ženevi - Salon International de la Haute Horlogerie, ili skraćeno SIHH.

Što se točno događa na Baselworldu?
Baselworld je sajam na kojem se trgovci sastaju s brendovima, kako bi vidjeli njihove nove kolekcije, te naručili nove proizvode. Sajam je iznimno popularan među novinarima, jer brendovi održavaju novinarske konferencije, predstavljaju najnovije novinarske materijale, te održavaju intervjue s novinarima i urednicima. Glavni svjetski mediji izvještavaju o najnovijim trendovima i proizvodima.

Je li Baselworld otvoren za javnost?
Da, ulaznice se mogu nabaviti na sajmu ili unaprijed. Cijena jednodnevne ulaznice je 60 švicarskih franaka, a cijena za sve dane je 150 SF. Za detaljnije podatke pogledajte službenu stranicu. Da napomenemo, SIHH, ženevski sajam nije otvoren za publiku.

Što se može vidjeti na sajmu?
Na sajmu se može vidjeti više satova i nakita nego što se može uopšte zamisliti, u svim cjenovnim rangovima. Etablirani brendovi imaju izložbene prostore veličine zgrade, ili paviljone s više prostorija, dok manji brendovi i početnici imaju nešto skromnije izlagačke prostore.

Mogu li se na sajmu kupiti satovi?
Generalno, odgovor je – ne. Sajam nije prodajnog karaktera. Satovi i nakit su izloženi u staklenim vitrinama, iz kojih se ne vade na upit. Trgovci i novinari, koji imaju unaprijed dogovorene sastanke, mogu vidjeti pojedine primjerke ili kolekcije u zatvorenim prostorijama s kvalitetnim osiguranjem.

Kako najbolje planirati putovanje?
Važno je pripremiti se unaprijed. Uslijed velikog broja posjetitelja većina hotela u blizini je zauzeta unaprijed. Tako da se zna dogoditi da posjetitelji borave i u Zurichu, koji je udaljen oko sat vremena najbržim vlakom. Zbog povoljne lokacije grada Basela, mnogi posjetitelji borave u malim, cijenom prihvatljivim, hotelima u Francuskoj i Njemačkoj. Prevoz vlakom je jako dobar, no ako imate zabavu u vidu, pripazite jer vlakovi ne voze cijelu noć.

Kako se snaći na sajmu?
Organizatori Baselworlda osiguravaju besplatne aplikacije za Apple, Android i Blackberry uređaje, koji uključuju listu izlagača, detaljne 3D mape koje se mogu zumirati i druge vrijedne informacije. Aplikacije se mogu preuzeti na službenim stranicama Baselworlda.


Vezane slike